Kao što znaš, iza CoronaThona stoji grupa optimista koja u svakom problemu pokušava da vidi priliku i način da isti problem riješi. Dolazimo iz različitih državnih institucija, međunarodnih organizacija, kompanija i udruženja, složni i odlučni u tome da radimo kao pravi tim i pomognemo ti da izraziš svoju inovativnost i na taj način pomogneš zajednici.

U realizaciji projekta pomaže nam cijela zajednica, pa je tako na našu adresu, stigao i veliki broj prijava uočenih problema sa kojima se suočavamo, kako u svakodnevnim obavezama, tako i u privredi. Mi ćemo pokušati da ti prenesemo ono što bi te moglo inspirisati da postaneš heroj svoje zajednice i 26. aprila predstaviš rješenje koje će cijelo društvo značajno izmijeniti.

Ne zaboravi, prijave su i otvorene i cijeli vikend, do 20. aprila u 23:59, pa već počni da tražiš inspiraciju u problemima koje je uočila naša zajednica i ne usteži se da nas za bilo koju informaciju kontaktiraš na naše zvanične profile na društvenim mrežama.

 

Trenutni problemi koje izaziva pandemija

 

Očuvanje mentalnog zdravlja – Izolacija i socijalna distanca su trenutno jedine opcije koje nas mogu sačuvati od virusa korona, i da svi, smo saglasni sa tim da je #OstaniDoma jedini spas, ali nekoliko prijava postavilo je pitanje kako se to odražava na naše mentalno zdravlje i kako posledice pandemije koje će ostaviti trajne posledice na nas, kao pojedince, možemo umanjiti i u ovim uslovima. Zajednica ti poručuje da razmišljaš i o onima koji svakog dana prolaze kroz male krize i nesigurnosti iz kojih treba da izađu kao pobjednici, a koji su možda previše stidljivi da pozovu call centar ili sa prijeteljima razgovaraju o svojim problemima.

 

Problemi nasilja u porodici – Iako smo svi okrenuti digitalnom svijetu, neki problemi poput ovog u offline svijetu su i dalje tu ili su došli u još goroj verziji. Nažalost, kada govorimo o nasilju u porodici, i žrtvama koje se često u ovom periodu osjećaju usamljeno i misle da na njihov problem niko ne vidi.

Po pristiglim prijavama uočenih problema, zajednica ovo prepoznaje kao jedan od gorućih problema i želi da žrtvama nasilja pokaže da smo i dalje tu za njih, te da je ovo veliki problem o kom moramo govoriti i rješavati ga na mnogo efikasnije načine.

Smisli kako da brzo reagujemo na vapaje žrtvi ili šta možemo da učinimo da se osjećaju makar malo sigurnije. Smisli da li bi moglo da se radi o novom portalu, umrežavanju psihologa sa žrtvama nasilja ili smisli sasvim novi uređaj koji mi ne možemo ni zamisliti trenutno, sve opcije su zaista otvorene, a naši mentori spremni da ti u svemu pomognu.

Efikasnije kupovine – Nekoliko prijava smo dobili i od onih kojima odlazak u prodavnicu ne pada baš lako, pa razmišljaju o tome da li možemo napraviti efikasnije načine kupovine i smanjiti čekanje u redovima koje predstavlja potencijalnu opasnost za sve. Zajednica ti poručuje da razmisliš o novom načinu umrežavanja crnogorskih privrednika koji će svima biti koristan ili, sa druge strane, mnogima bi život olakšalo i to da znaju kakav je promet ljudi u prodavnici kako bismo zaobilazili velike gužve i čekanja.

Osim ovoga, većina nas kojima su ovih dana maske i alkohol najbolji prijatelji, u svemu će sigurno i narednih nekoliko godina vidjeti bakterije i viruse. Jedan od predloga bio je i da se za nas i naš zdravstveni sistem osmisle novi uređaji za identifikaciju kontaminiranih površina, a koristio bi se i nakon pandemije.

U prijavama problema je naravno bilo riječi i o najvećim herojima naše bitke, našim ljekarima i zdravstvenim radnicima. Da li na umu imaš neki novi sistem komunikacije i dijeljenja informacija koji bi za njih bio efikasan? A razmišljaš li o zaštiti na njihovom radnim mjestima? Svako od njih nam je dragocjen. Evo predloga jednog inženjera koji je spreman i sam da zasuče rukave:

Portabilni respiratori sa remote control opcijom – Ovakve respiratore koristili bi oboljeli od virusa korona u svojim domovima, a njima bi mogli da upravljaju ljekari i sa udaljenih lokacija, čime bi adekvatnu medicinsku njegu mogli obezbjeđivati zaraženima i bez najmanje šanse da se sami zaraze. Možda je malo poznato, ali već postoje pokretljivi respiratori, pa bi glavna inovacija tima koji bi radio na ovakvom rješenju bila u remote sistemu upravljanja njime. Rekli smo da je ovu ideju upravo poslao inženjer? On poziva sve svoje kolege da se prijave i oforme tim koji bi radio na ovakvom problemu! Slobodno nam se javi ili pridruži na Slack-u ako si i ti u priči kako bismo vas povezali!

Zatrpavanje porukama – Da li si i ti jedan od onih kojima je tab sa portalom coronainfocg.me uvijek otvoren i redovno pratiš sva dešavanja?

Iako si o svemu obaviješten, ipak se dešava da ti prijatelj koji jednako redovno kao i ti prati portale, šalje broj oboljelih, izvještaje, lažne vijesti koje su plasirane ili demante istih. Neki samo žele da ti poprave raspoloženje pa iste mimove i video snimke dobiješ po nekoliko puta, na nekoliko različitih društvenih mreža, i preko Viber-a i preko WhatsApp-a. Isti problem uočila je i naša zajednica koja smatra da bi spas u ovim danima predstavljala neka vrsta filtera koji bi omogućio lakšu komunikaciju bez zatrpavanja i poruka sa istim sadržajem u danima pandemije…

 

Kako pomoći nakon pandemije?

 

Pomoć malim i srednjim preduzećima – Jedna značajna grupa problema koju je uočila naša zajednica jeste pružanje adekvatne pomoći malim i srednjim predzećima. Po njihovim riječima, mnogim privrednicima i preduzetnicima načini finansiranja i zaduživanja nisu do kraja jasni, a svako apliciranje čini im se teško i nepristupačno. Pokušaj da razmišljaš o tome šta će im prvo biti neophodno nakon što proglasimo pobjedu nad virusom i oni ponovo počnu da rade. Kapital sigurno, ali da li možemo pomoći i u prodaji?

Nekoliko prijava imalo je isti zaključak: potrebno da se okrenemo domaćoj proizvodnji, te radimo na poboljšanju prodaje proizvoda domaćih malih proizvođača. Zajednica kaže i da imaš na umu to da neki od njih, gazdinstva i poljoprivrednici, često nemaju neophodne digitalne vještine, pa možda tvoje rješenje može da sadrži i neku vrstu edukacije namijenjene njima.

Turizam – Naravno, veliki broj uočenih prijavljenih problema problema tiče se turizma i naglog pada u tom sektoru. U trenutnoj situaciji, niko ne razmišlja o putovanjima, ali mi, digitalna zajednica, pokušavamo da predvidimo ono što će se dešavati te kojim tokovima će se kretati turizam na svjetskom nivou i kako će to uticati na Crnu Goru.

Da li možda vidiš neki novi način povezivanja hotela i turista? Šta bi trebalo promijeniti u crnogorskoj turističkoj ponudi i predstaviti je kao destinaciju koja posjeduje nešto što nema nijedna druga?

O svemu imaš još tri dana da razmisliš, okupiš tim i prijaviš se za CoronaThon koji nas očekuje! Ne zaboravi, mi ne očekujemo da prilikom prijave tima već imaš razvijeno rješenje. Tu smo da zajedno radimo na tome, a od velike pomoći mogu biti i naši mentori, eksperti iz oblasti informacionih tehnologija, ekonomije, menadžmenta i dizajna, koji će ti pomoći da rješenje razviješ i na najbolji način prezentuješ žiriju.

Ukoliko ti još uvijek nedostaje ideja, prelistaj ovu tabelu, pozovi svoje prijatelje i pitaj ih koji su najveći problemi sa kojima se suočavaju ili porazgovaraj sa nekim privrednikom koji će ti sigurno ukazati na ono što ga u ovim trenucima najviše brine. Sigurni smo da za svaki problem, uz odgovarajuće stručnjake, možemo zajedno naći rješenje.

Ne čekaj da neko drugi spasi svijet, to može biti tvoja ideja. Prijave su otvorene do 20. aprila u 23:59!


CoronaThon organizuju Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstvo nauke i Ministarstvo kulture, u suorganizaciji sa profesionalcima iz udruženja DevClub, kompanije Alicorn, nevladinog udruženja Digitalizuj.Me, Naučno-tehnološkog parka, Inovaciono Preduzetničkog Centra Tehnopolis i Mtel digitalne fabrike, uz značajnu podršku čitave IT zajednice. Ogromnu podršku cijelom događaju daju i medijski partneri online događaja su TV Vijesti, Vijesti portal, RTCG, CDM portal i Portal Analitika. Organizatori su obezbijedili nagradni fond od 13.000 EUR, a prvoplasirana rješenja dobiće podršku i medijsku promociju za implementaciju svojih rješenja.