Sada, kada si na početku avanture zvane hakaton, sigurno imaš hiljade pitanja koje ti prolaze kroz glavu. Od toga koliko ćeš uspjeti da razviješ svoje rješenje u 48 sati koliko takmičenje traje, do toga kako će izgledati saradnja i organizacija tvog tima, s obzirom na to da se sve odvija online.

Znamo, brigu više predstavlja i video prezentacija ideje i rješenja, koja će biti prezentovana tokom lajvstrima na YouTube-u tokom finala takmičenja u nedjelju, 26. aprila. Svjesni toga da većini naših takmičara treba malo pomoći kada se radi o kreiranju video prezentacije, pozvali smo stručnjake iz ove oblasti koji će pomoći da sve prezentacije budu nešto na šta će timovi biti ponosni. 

Naši stručnjaci, Vladimir Cvijetić i Tjaša Deu, prihvatili su izazov mentorstva i odlučili da te ubijede da na kreiranje video prezentacije ne treba da gledaš kao na problem, već šansu da žiriju i cijeloj javnosti koja će pratiti takmičenje, pokažeš ono na čemu si vrijedno radio.

Prije njihovih savjeta, podsjećamo te na pravilo da se u predviđenoj formi (koja će takmičarima biti poslata naknadno) unosi link na video koji se nalazi na Youtube-u. Maksimalna dužina trajanja je do 3 minuta i ovo pravilo je striktno – prijave sa dužim video snimkom neće se uzimati u obzir.

Sada riječ dajemo našim mentorima, a ovaj tekst obavezno pročitaj prije snimanja videa i štrikiraj ono što je urađeno ili zapiši savjete koje ne bi trebalo da zaboraviš.

 

Vladimir Cvijetić: Prvo dobro postavi kameru i osmisli kadar

 

Prvo, poći ću od pretpostavke da ćete svi snimati mobilnim telefonima. Ukoliko neko posjeduje kameru, može me slobodno kontaktirati tokom hakatona vezano za podešavanja i dalje instrukcije.

Hajde sada da se vratimo telefonima i spremimo se za snimanje. Imaj sve vrijeme na umu to da snimaš za platformu YouTube i ne obeshrabruj se ukoliko nemaš profesionalnu kameru, jer i bez skupog alata, možeš biti dobar majstor. 🙂

Nikako ne treba:

  • Snimati vertikalno jer su takvi snimci pogrešni kada se radi o snimanju za YouTube platformu.
  • Mijenjati orjentaciju jer djeluje iritirajuće za gledaoce. Pogotovo brini o tome ukoliko u videu govori više članova tima – neka svi znaju da moraju snimati vodoradvno. Ovakve greške često ni postprodukcija ne može ispraviti.

Zbog toga, preporučujem ti da snimaš horizontalno i to bez okretanja kamere. Vjeruj mi, osim što će na YouTube-u ovakav format najbolje izgledati, posao montaže biće značajno manji.

Ipak, ono što je zamka kod vodoravnog snimanja jeste to što kreatori videa često zaborave na mikrofon i njegovu poziciju, pa ga prekriju prstima. Vjerovatno se i na tvom telefonu, kao i na većini, “rupice” odnosno mikrofoni nalaze na dnu, pa kada držiš telefon iste pokrivaš. To dovodi do slabog audio zapisa, a ne zaboravi da niko ne voli kvalitetnu sliku bez kvalitetnog tona. Zbog toga, predlažem da, ukoliko kao i većina nemaš mini tripod za telefon, improvizuješ! Napravi „stativ“ koji će držati telefon fiksnim tokom snimanja.

Ipak, to ne rješava sve probleme sa zvukom. Pobrini se da izbjegneš one zvuke koji tebi možda nisu previše glasni a telefon ih lako uhvati – zvuk automobila koji je napolju, rad frižidera, komšinicin usisivač, disanje drugih u prostoriji.

Rješenje za dobar audio zapis: Najbolje bi bilo da imaš mikrofon (bubicu) koja se povezuje direktno na telefon, ali ako nemaš ponovo ćemo improvizovati! 

Problem okolnih zvukova će se smanjiti ako slušalice koje sadrže mikrofon u sebi povežeš na telefon, a onda ih provučeš ispod svoje garderobe i fiksiraš ih na kragnu. Ne zaboravi da prije finalnog snimanja obavezno testiraš ton. 

Sad znaš gdje će stajati telefon, pa je vrijeme i da tebe pozicioniramo tako da ubijediš žiri u svoje rješenje. Telefon mora biti postavljen u visini tvojih očiju. Evo i zašto.

Postoji pravilo u kinematografiji da ukoliko je kamera ispod nivoa očiju – donji rakurs, onaj koga snimaš će izgledati monumentalno, a ako je kamera iznad nivoa očiju – gornji rakurs, onaj koga snimaš će izgledati ponizno. Kao što vidiš, ovo može značajno uticati na tvoju prezentaciju i jedna ovako tehnička stvar, može odrediti kako će žiri odmah na početku doživjeti tebe i tvoje rješenje. Zbog toga, postavi kameru u visini svojih očiju i nema greške.

Ne zaboravi da: 

  • Podesiš telefon tako da snimaš u 1080p rezoluciji.

Čak i ako imaš telefon koji snima u 4K rezoluciji to ti neće garantovati i bolji video zapis. 4K obično ne podržava digitalnu stabilizaciju slike tokom snimanja, a snimak može izgledati i defokusirano.

  • Nema dodatnih efekata tokom snimanja.

Iako su sada popularni efekti uljepšavanja, korekcije boja i slično, trebalo bi ih izbjegavati ukoliko želiš kvalitetan snimak. Eventualne korekcije možemo napraviti u postprodukciji.

  • Svjetlost je jednako važna kao i dobra kamera.

Ukoliko ne posjeduješ dodatne izvore svjetla, iskoristi dnevnu svjetlost (što je inače i najbolje opcija ako se pametno iskoristi). Važno je da ne budeš na direktnoj svjetosti koja će pojačati sjenke na tvom lucu, pozadina bi izgledala tamno, a ti kao da se mrštiš tokom cijele prezentacije. 

Ukoliko posjeduješ dodatan izvor svjetla (reflektor, led svjetlo, sobne lampe…) možemo se konsultovati tokom samog hakatona oko postavke svega.

Kadar koji “prodaje” ideju

Sad kad smo utvrdili kako snimati, idemo na kompoziciju kadra.

Pozadina iza tebe ne smije da bude napadna, a gore od toga je jedino da bude previše jednostavna – čisti bijeli zid. Nenametljiva pozadina će istaći ono što treba – tebe, i svi će obratiti pažnu na ono što pričaš. Budi postavljen u kadar i gledaj direktno u kameru. 

Poželjno je da snimiš jedan krupni plan i jedan srednje krupni plan. Sada ti to vjerovatno djeluje kao “lako je tebi da pričaš, ali ja ne znam kakvi su to kadrovi”, pa ću objasniti vrlo jednostavno – srednje krupan kadar je kadar u kojem se vidiš do laktova, dok je krupan kadar lice sa ramenima. Prilikom montaže možemo prelaziti sa jednog na drugi plan gdje se budu potkrale greške, a cijela priča izgledaće profesionalnije.

Takođe, tokom snimanja da ne treba biti previše pribijen uz pozadinu, i što više prostora imaš da se odvojiš od nje, to je bolje. Pustimo da cijeli kadar izgleda prirodno, da diše i da oko gledaoca odmara.

I konačno, imaš snimljen materijal, treba sve montirati tako da izgleda kao da je snimano u studiju. 

Vjerovatno bi o postprodukciji trebalo napisati cijeli roman, a ne samo jedan članak, pa tome ostavljam vrijeme tokom hakatona, kada je važno da mi svaki tim kaže imaju li nekoga sa iskustvom u video produkciji u timu, kao i koji softver za video montažu bi koristi ili nemaju nikakvog iskustva. Tako ću znati šta posavjetovati kako bi izvukli maksimum od toga čime raspolažemo i napravili video prezentaciju na koju ćemo svi zajedno biti ponosni.

 

Tjaša Deu: 4 koraka do priče koja osvaja hakaton

 

Ispričaj samo najvažnije

Sjeti se, imaš samo tri minuta da ispričaš svoju priču. Zbog toga, sve najvažnije i relevantne informacije predstavi što prije, ali tako da te svi razumiju.

Sjedi, uzmi papir i olovku i napiši scenario. Zamisli da ideju o svojoj aplikaciji, platformi ili uređaju prezentuješ svojoj babi. U videu ne smije da bude previše detalja, ali treba objasniti ključne koncepte. Sjeti se da će ovo gledati stručni žiri i publika, možda među njima i stvarno tvoja baba, a oni nemaju istu ekspertizu kao ti, dolazite iz različitih oblasti, pa se pobrini da jednostavno razgovaraš sa svima kako bi razumijeli tvoje rješenje. Posebno upozorenje bih dala kod ideja koje su iz oblasti zdravstva, neka tim pokaže da ima stručno znanje koje je potrebno da bi ideja zaživjela, ali sa druge strane, nemojte nas ostaviti u detaljima koje neće svi razumjeti.

Nasmij se

Prije nego što počneš da se snimaš, malo razgibaj ramena, vrat, lice i nasmij se! Iako se možda nećeš smijati tokom cijelog videa, ne zaboravi osmijeh prije samog snimanja. To će ti opusti mišiće lica, i tvoj „ozbiljni“ izraz neće izgledati ljut. 

Zaboravi na strogost i pokušavaj da budeš pristupačan ljudima koji te gledaju. 🙂

Zapamti koncept, ne čitav tekst

Malu grešku sam napravila onda kada sam rekla da napišeš scenario, ali nisam govorila o tome kako. Zaboravi na pisanje tačnih riječi koje ćeš izgovoriti, jer mozak lakše pamti ideje, nego čitav tekst. 

To će tokom prezentacije smanjiti broj grešaka, a ti ćeš brže i prirodnije moći da ideš kroz tekst bez zastajkivanja. Zamisli da želiš da ispričaš svoju ideju najboljem prijatelju. Što su glavne stvari koje bi mu ispričao? Upiši to na papir i eto scenarija. Tako ćeš prirodnije predstaviti svoju ideju, a vrijeme potrebno za montažu i ponovna snimanja biće smanjeno.

Pokaži, ne pričaj

Ako možeš, prikaži koncept ili ideju, umjesto da pričaš o njoj. To je takozvani „B-roll“.  Evo malog primjera:

„Ostavite po strani vjerovanje da je staro dobro učenje = olovka + papir. Oblast edukacije je napredovala i proširila se i u sferu tehnologije. Iskoristite sve ono što vam tehnologija omogućava jer cilj svih ovih ‘novotarija’ jeste da vam olakša proces učenja i studiranja.“ 

Umjesto da kad to pričaš gledamo samo tebe, prikaži osobu koja uči sa olovkom i papirom, neprijatno joj je, a onda dolazi scena osobe koja uči uz pomoć tableta i smije se. 

Na ovaj način možemo da prikažemo i komplikovanije koncepte, poput zdravstvenh ili poslovnih kakvim se ovaj hakaton bavi. To možeš da postigneš na više načina. Možeš nacrtati ručno crteže i to snimiti, snimiti manje video klipove koje će služiti kao “pokrivalice” ili potražiti na internetu neke „free stock” fotografije ili snimke. Kasnije sve možemo srediti u montaži.

Naravno, znaj da tokom cijelog procesa nisi prepušten sam sebi već se tim mentora ozbiljno sprema da svoje znanje podijeli i direktno pomogne u razvoju ideja koje će nas izvući iz krize izazvane virusom korona. Tu smo i Vladimir i ja, pa nam slobodno piši i za najmanje nedoumice koje se tiču video prezentacije.

 

CoronaThon organizuju Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstvo nauke i Ministarstvo kulture, u suorganizaciji sa mladim profesionalcima iz udruženja DevClub, kompanije Alicorn, nevladinog udruženja Digitalizuj.Me, Naučno-tehnološkog parka, Inovaciono Preduzetničkog Centra Tehnopolis i Mtel digitalne fabrike, uz značajnu podršku čitave IT zajednice. Ogromnu  podršku cijelom događaju daju i medijski partneri online događaja su TV Vijesti, Vijesti portal, RTCG, Portal Analitika i Portal CDM. Organizatori su obezbijedili nagradni fond od 13.000 EUR, a prvoplasirana rješenja dobiće dodatnu podršku i medijsku promociju za implementaciju svojih rješenja. Finale takmičenja zakazano je za nedelju, 26. aprila u 16:40.